Eerste Changing Places Toilet van Nederland in Beekse Bergen

Zodat kinderen en volwassenen met een ernstige beperking ook een dagje uit kunnen

HILVARENBEEK – In Beekse Bergen is op woensdag 27 maart met een druk op de knop het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.

En hier blijft het niet bij. Mede dankzij een schenking van bijna 2 miljoen euro van de VriendenLoterij, is het streven om de komende drie jaar op dertig culturele toplocaties in Nederland Changing Places Toiletten te openen.

Opening Changing Place Beekse Bergen

Eindelijk liggende toiletvoorziening in Nederland
Tijdens de feestelijke opening in Beekse Bergen - onder begeleiding van actrice Jetty Mathurin en presentator Tako Rietveld - vertelden diverse ervaringsdeskundigen hoe belangrijk Changing Places toiletten voor deze gezinnen zijn.

"Als kind was het al een probleem dat ik nergens naar een toilet kon, maar dat is het nu nog steeds", vertelt Marieke van Gastel. "Als kind of volwassene met een beperking wil je ook gewoon een dagje weg kunnen, zonder na te hoeven denken of je ergens naar het toilet kan. Het is dan ook fantastisch dat deze voorziening nu geopend is. "

Bernice Schaddelee, moeder van Jens, onderstreept dit: "We verschonen hem nu vaak op een tafel of jas. Dat is al niet fijn, maar als hij later groter is, kan dat echt niet meer. Dus echt heel prettig dat dit kan; het is zo belangrijk om als gezin ook weg te kunnen en samen herinneringen te maken."

Kwetsbare gezinnen willen ook samen een dagje uit
Henk-Willem Laan (directeur-bestuurder Stichting het Gehandicapte Kind en ervaringsdeskundige vader van Joas, 17 jaar): “Iedereen wil mooie herinneringen maken met het gezin, familie of vrienden. Maar niet iedereen kan zomaar het huis uit om eropuit te gaan. Een grote groep kinderen en volwassenen met een ernstige beperking heeft meer faciliteiten nodig dan er in een regulier rolstoeltoegankelijk toilet zijn. Dat is de harde realiteit waar deze gezinnen dagelijks tegenaan lopen. Daarom is het prachtig dat er nu een Changing Places Toilet in Beekse Bergen is en dat er nog meer toplocaties volgen!” 

Ambitie tot uitbreiding: 30 toplocaties met Changing Places Toilet 

Een Changing Places Toilet bij de Beekse Bergen; daar blijft het niet bij. Dankzij een schenking van bijna twee miljoen euro van de VriendenLoterij zullen er in de komende drie jaar op 30 culturele toplocaties in Nederland een Changing Places Toilet gerealiseerd worden, zodat álle gezinnen en families een mooi dagje uit samen kunnen beleven. Het uiteindelijke doel is om in elke woonplaats van Nederland een Changing Places Toilet te realiseren.

Changing Place Beekse Bergen

Over de betrokkenen
Het eerste Changing Places Toilet in Nederland is tot stand gekomen dankzij de tomeloze inzet van diverse betrokkenen die dit project een warm hart toedragen.

Beekse Bergen
Voor Beekse Bergen is de Changing Places Toilet een volgende stap in de ambitie om zo veel mogelijk mensen een mooie dag uit te kunnen bieden. Rens Willemsen, general manager van het Safaripark: “In Beekse Bergen vinden we het belangrijk dat iedereen kan genieten van de mooie omgeving, de dieren en de andere faciliteiten die we hier bieden. Toen we hoorden dat met een Changing Places Toilet ook mensen langs kunnen komen voor wie een dagje dierentuin tot nu toe onbereikbaar was, zijn we hier direct mee aan de slag gegaan.”

Stichting het Gehandicapte Kind
Een handicap beperkt een kind niet voor het leven. Buitengesloten worden doet dat wel. Een toegankelijke samenleving waarin kinderen met een handicap niet meer buitengesloten worden - dat is het ideaal van Stichting het Gehandicapte Kind. Met steun van donateurs en vrijwilligers helpt Stichting het Gehandicapte Kind om speeltuinen, sportclubs en scholen toegankelijk te maken. Zodat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten, samen spelen en vrienden maken. Met als doel: geen kind zonder vriendjes. 

Joint Projects
Vrije tijd beleven is meer dan slechts leuk tijdverdrijf. Vrije tijd is geen luxe maar noodzaak, misschien wel des te meer voor mensen die een beperking hebben. Plezier voor iedereen - dat is waar Joint Projects zich hard voor maakt. Samen met getrainde ervaringsdeskundigen (zgn. Rebellenteams) ondersteunt Joint Projects overheden en recreatiebedrijven om toegankelijker te worden. Zodat álle bezoekers samen met het gezin of vrienden een ontspannen dagje uit kunnen beleven en even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.

TR-Care
Sommige mensen hebben ondersteuning nodig in hun dagelijks leven met specialistische hulpmiddelen. TR Care is een bedrijf dat de wereld een beetje mooier wil maken met ruim 30 jaar ervaring in het inrichten van sanitaire ruimtes en leveren van tilsystemen voor de gezondheidszorg. Daarom hebben ze zich vol overgave verbonden aan de realisatie, van ontwerp tot installatie, van het eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen. TR-Care zorgt ervoor!